korhű ruha, reformkori korhű ruha

Korhű ruhák az 1850-es évek divatjának megfelelően

A kora Viktória-korabeli báli ruhák (1850-60-as évek)

Amikor az első, kora-Viktória korszakból való ruhámat készítettem (Magyarországon ez az időszak a reformkori ruhákat tükrözi), nem kifejezetten tartozott a fő érdeklődési körömbe, “csak” egy soproni hagyományőrző bálra készülődtünk februárban. Úgy gondoltam, ha már ilyen megrendelés érkezett, csak meg kellene nézni alaposabban a korszak jellemzőit: színek, formák, anyagok, díszítési technikák… Szerencsére kiváló írott és képi forrásaim akadtak, leginkább külföldi múzeumok digitális gyűjteményeiben és a külföldről megvásárolt könyveimben. Úgyhogy az inspiráció nem maradt el, és engem lepett meg a legjobban, hogy mennyire megtetszettek ezek a ruhák is, mennyi gyönyörűséget találtam.

A kora-Viktória kor vagy reformkor női ruhái

Magyarországon ez a korszak leginkább a reformkor és az úgynevezett Sissi-bálok ideje, a bálozás fénykora. Mivel a férfi hagyományőröknek a huszártiszti ruha adott volt, így a női ruhák részleteibe vetettem bele magamat.
A korszak női ruháinak fő jellemzői a nagy szoknyák-nagy abroncsok (ún. krinolin) és az ejtett vállas fűzős felsőrészek. S mivel báli ruhákról van szó, természetesen végeláthatatlan mennyiségű szalag, csipke, masni és virágdíszítés.

 

Az egyszínű selyemtaftok mellett sokszor használtak feltűnő nagy mintájú textileket is, ekkor a szoknyarész nagyon egyszerű, hogy a meseszép minta érvényesülhessen.
Inspirálódás után irány a textilbolt! Nagy szerencsét és hosszas tanakodást követően megtaláltam a megfelelő alapanyagot (színben amit az Ügyfél kért, mintában pedig tökéletesen illik a korszakhoz), így nem átallkodtam 8 métert beszerezni belőle, hogy biztosan elegendő legyen (kellett is ennyi!)
Majd modellezés babán, szabásminta …. 5 napnyi munka, melynek során elfogyott a 8 méter textil, plusz a fűzős felsőrészhez szükséges egyebek, 9 méter csipke, 25 méter selyemszalag, stb. … és kész is a ruha!

 

A tökéletes belépőhöz nagyon fontosak a részletek és a kellékek: a ruhához készült csipkekesztyű, legyező, ékszerek, korabeli frizura, de ha kültéri programunk akad akár napernyő is.

Ha reformkori rendezvényre készülsz és igazán autentikus szeretnél lenni, akkor itt a helyed az AMALTHEIA MANUFAKTÚRA JELMEZKÖLCSÖNZŐBEN

Kedvedre válogathatsz a különböző fazonú és színű ruhák között, rengeteg kiegészítővel valamint smink- és frizura tanácsokkal, hogy minden apróság stimmeljen!

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK, árak, méretek, színek és fazonok: WWW.AMALTHEIA.ATW.HU

Hozzászólás