charleston ruha, korhű ruha

Nappali ruhák az 1920-as években

Az alább bemutatandó korszak mai világunkhoz sokkal közelebb áll, mégis a #charleston, a Nagy Gatsby korszaka nagyon népszerű bulitéma szokott lenni (bár kölcsönöztek már innen esküvőkre is ilyen stílusú ruhákat!)

Charleston táncruhák, az éjszakai mulatók világa…

Ha az 1920-as évek világát idéző öltözékekről van szó, mindenki csak a táncos lányok rojtos charleston ruháira gondol (flapper dancer).

Ezek a táncruhák is kölcsönözhetőek: Amaltheia Manufaktúra Jelmezkölcsönző

 

És akkor a nappali ruhákról

De valójában az előző ruhatípusok estélyi viseletek, nappal más ruhákat hordtak! És azok a nappali ruhák is nagyon mutatós darabok… Akárcsak ezek itt a lenti albumban, amit minden kellékével kölcsönözni lehet (ruha, kalap, cipő, gyöngysor, kesztyű, napernyő).

KÖLCSÖNZŐ: Amaltheia Manufaktúra Jelmezkölcsönző

charleston ruha korszaka (1920-as évek) nappali viselet

A korszak egyik fő jellegzetessége az egyenes fazonú ruha, a derék szabásvonala pedig a csípőre csúszott, ide helyeztek minden hangsúlyos díszítést is. Mivel a ruha fazonja egy zsákra hasonlít, ezért leginkább a fiús vagy körte alakú hölgyeknek állt jól (már abban a korszakban is!). Akik viszont nem ilyen alakúak voltak, azok különböző fűzőkkel próbálták idomaikat a kor ideáljához megfelelővé varázsolni (melleket leszorítani, csípő gömbölyűségét eltüntetni, stb…) Az összhatást hosszú, hangsúlyos láncokkal, feltűnő sálakkal igyekeztek hosszítani (oszlopszerűvé varázsolni).

Ezek alapján, ha valaki ’20-as évek ruhája címszó alatt testhezálló darabokkal találkozik, azok biztosan nem felelnek meg a korszak legfőbb követelményének: a zsákruha fazonnak.

A képeken látható ruhákat, és más, a korszakra jellemző típusokat kölcsönözhetsz az Amaltheia Manufaktúra Jelmezkölcsönzőben

Köszönet a fotókért a profi csapatnak – fotó: Ildikó Neer, modell: Megyeri Deni; asszisztencia: Bianca Megyeri

RUHAKÖLCSÖNZŐ: Amaltheia Manfaktúra Jelmezkölcsönző

 

 

Hozzászólás